O nama

Tko su Reformirani baptisti?

Reformirani” u ovom nazivu odnosi se na reformiranu teologiju izraženu u Baptističkom vjerovanju iz 1689. godine, koje uz opći naglasak na vjerovanje Reformacije (5 “Sola”), stavlja velik naglasak i na Božju suverenost i slavu u čovjekovu spasenju, kao i na nadahnuće i autoritet Svetoga pisma u svim pitanjima vjere i prakse. “Baptisti” se odnosi na uvjerenje da krštenje trebaju primiti isključivo oni koji su osobno prigrlili vjeru (tkzv. “kredobaptisti”), za razliku od uvjerenja da krštenje mogu i trebaju primiti i djeca vjernika (tkzv. “pedobaptisti”).

Cilj ovoga bloga nipošto nije pozivanje da se u Hrvatskoj osnuje denominacija ili savez Reformiranih baptista, i to iz dva razloga: (1) S obzirom na skroman broj protestanata (i baptista) u Lijepoj našoj, stvaranje još jednoga saveza ili denominacije bilo bi kontraproduktivno za misiju Crkve na ovim prostorima; (2) Premda su Reformirani baptisti uglavnom baptisti u denominacijskom smislu te riječi, u širem smislu te riječi Reformirani baptisti mogu uključivati i kredobaptiste iz drugih denominacija, a koji imaju reformirana uvjerenja. Upravo to i jest cilj ovoga bloga: stvaranje svojevrsne internetske zajednice u kojoj će se stvarati kultura izražavanja reformirane kredobaptističke teologije i promišljanja, odnosno  udruživanje onih koji o pitanjima vjere i prakse misle slično.

Na kraju, administrator bloga rado će dozvoliti i drugima da sudjeluju u stvaranju te zajednice svojim prijedlozima, ali i u pisanju bloga onim suradnicima koji dijele slična uvjerenja, a žele i umiju izraziti svoja razmišljanja. Ukoliko se želite priključiti, javite se putem ovoga formulara:

Komentiraj